Dýňové placičky

Dýně, ať už Hokkaido, máslová, špagetová nebo jiná, patří v současnosti mezi oblíbené suroviny k přípravě nejrůznějších pokrmů. Dýně pochází ze střední Ameriky a původ jejích semen se datuje až k roku 5000 před naším letopočtem. I přestože je dýně z 90 % voda, obsahuje celou řadu živin, zejména železo, hořčík, draslík, sodík. A protože je dýně sezónní potravina dostupná právě na podzim, a protože recepty z dýně jsou tak vyhledávané, připravíme si dnes lehké dýňové placičky.

 

Dýňové placičky
Porce Doba přípravy
3osoby 15minut
Doba vaření
30minut
Porce Doba přípravy
3osoby 15minut
Doba vaření
30minut
Suroviny
  • 400g dýněMůže být Hokkaido anebo ta velká, co si pěstujeme na zahrádkách.
  • 200g tvrdý sýrParmazán, balkánský nebo i eidam.
  • 1ks vejce
  • 1-2stroužky česnek
  • 1ks cibule
  • 300g "zdravá" moukaMy jsme použili rýžovou dohromady s kukuřičnou strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou.
  • 2lžíce lněné semínko
  • sůl, petrželka
Pokyny
  1. Připravíme si velkou mísu a do ní nastrouháme nahrubo oloupanou a omytou dýni a sýr. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozlisujeme, obojí přidáme do mísy.
  2. Do směsi klepneme jedno vejce, přidáme lněné semínko, petrželku a osolíme.
  3. Vše zamícháme. Nyní budeme přisypávat mouku, kterou jsme zvolili, a přidáváme tak dlouho, dokud nebude směs hutnější konzistence, aby šly vytvářet placičky (velké zhruba jako karbanátky).
  4. Hotové placičky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů 15 minut z jedné strany a 15 minut z druhé strany.
  5. Můžeme podávat teplé i studené a výborné jsou s jogurtovým dresinkem.
Poznámky k receptu