Dýňové placičky

Dýně, ať už Hokkaido, máslová, špagetová nebo jiná, patří v současnosti mezi oblíbené suroviny k přípravě nejrůznějších pokrmů. Dýně pochází ze střední Ameriky a původ jejích semen se datuje až k roku 5000 před naším letopočtem. I přestože je dýně z 90 % voda, obsahuje celou řadu živin, zejména železo, hořčík, draslík, sodík. A protože je dýně sezónní potravina dostupná právě na podzim, a protože recepty z dýně jsou tak vyhledávané, připravíme si dnes lehké dýňové placičky.

 

Vašemu výběru neodpovídají žádné produkty.

Dýňové placičky
Porce Doba přípravy
3osoby 15minut
Doba vaření
30minut
Porce Doba přípravy
3osoby 15minut
Doba vaření
30minut
Suroviny
  • 400g dýněMůže být Hokkaido anebo ta velká, co si pěstujeme na zahrádkách.
  • 200g tvrdý sýrParmazán, balkánský nebo i eidam.
  • 1ks vejce
  • 1-2stroužky česnek
  • 1ks cibule
  • 300g "zdravá" moukaMy jsme použili rýžovou dohromady s kukuřičnou strouhankou. Můžeme použít jakoukoliv jinou.
  • 2lžíce lněné semínko
  • sůl, petrželka
Pokyny
  1. Připravíme si velkou mísu a do ní nastrouháme nahrubo oloupanou a omytou dýni a sýr. Cibuli nakrájíme nadrobno a česnek rozlisujeme, obojí přidáme do mísy.
  2. Do směsi klepneme jedno vejce, přidáme lněné semínko, petrželku a osolíme.
  3. Vše zamícháme. Nyní budeme přisypávat mouku, kterou jsme zvolili, a přidáváme tak dlouho, dokud nebude směs hutnější konzistence, aby šly vytvářet placičky (velké zhruba jako karbanátky).
  4. Hotové placičky skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 stupňů 15 minut z jedné strany a 15 minut z druhé strany.
  5. Můžeme podávat teplé i studené a výborné jsou s jogurtovým dresinkem.
Poznámky k receptu