Hummus – cizrnová pomazánka

Když se řekne „humus“, vyvolává to v nás představu spíše něčeho nevábného, nepříliš lákavého. Ale naopak. Cizrnový hummus je lahodná lehká pomazánka, která obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Cizrna neboli římský hrách je totiž bohatá na bílkoviny, vápník a hořčík a chytré hlavy o ní říkají, že dokáže vegetariánům nahradit maso. Cizrna obsahuje cholin, což je látka podporující správný vývoj a funkci mozku a nervového systému. Když přičteme draslík na srdíčko, selen jako antioxidant a vitamín B6 pro naši celkovou pohodu, dostaneme rázem tímto cizrnovým zázrakem jednu velkou vitaminovou bombu.

Hummus - cizrnová pomazánka
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 12hodin
Porce Doba přípravy
4osoby 15minut
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 12hodin
Suroviny
  • 200g cizrna
  • 1ks větší mrkev
  • 3lžíce olivový olej
  • 2stroužky česnek
  • 3plátky šunka nejvyšší jakosti
  • sůl, pepř, koriandr, petrželka
Pokyny
  1. Nejprve si namočíme cizrnu do vody a necháme odstát 8 - 12 hodin.
  2. Po 8 - 12 hodinách začneme cizrnu pozvolna vařit zhruba 45 minut.
  3. Mezitím si oloupeme mrkev a nakrájíme na slabší kolečka. Po 20 minutách vaření přidáme do vroucí vody k cizrně a vaříme společně zbylý čas doměkka.
  4. Zatímco se cizrna a mrkev vaří, oloupeme si dva stroužky česneku a šunku nakrájíme na menší kousky (nemusíme příliš malé, protože pak vše rozmixujeme).
  5. Máme-li cizrnu a mrkev měkkou, slijeme polovinu vody, ve které se tyto suroviny vařily a polovinu si necháme. Přidáme česnek, olivový olej, šunku a osolíme, opepříme, okořeníme koriandrem a petrželkou. Rozmixujeme ponorným mixérem nebo v mixéru s nádobou.
  6. Jakmile máme cizrnový hummus v konzistenci jemné pomazánky (pokud je moc sypká, přilijeme ještě trošku olivového oleje), máme hotovo. Podáváme se syrovou zeleninou anebo s pečivem.
Poznámky k receptu