Rýžový nákyp s ovocem

Chystáte se na náročnější víkendový trénink? Přichystejte si za odměnu sladkou svačinku v podobě rýžového nákypu s ovocem. Výborný způsob, jak doplnit sacharidy. Vyzkoušejte různé varianty – s broskvemi, borůvkami, rebarborou nebo s jakýmkoliv jiným ovocem, fantazii a chutím se meze nekladou.

Doporučené suroviny

Vašemu výběru neodpovídají žádné produkty.

Rýžový nákyp s ovocem
Porce Doba přípravy
6osob 20minut
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 30minut
Porce Doba přípravy
6osob 20minut
Doba vaření Doba nečinnosti
1hodina 30minut
Suroviny
  • 200g rýže
  • 750ml mléko
  • 50g máslo
  • 400g ovocenejlépe čerstvé, možno nahradit i kompotovaným
  • 5lžic javorový siruplze použít i datlový sirup, sirup z agáve nebo med
  • 3ks vejce
  • sůl, skořice, vanilka
Pokyny
  1. Opranou rýži dáme do hrnce, zalijeme mlékem a začneme pozvolna vařit. Občas promícháme, aby se nám zespodu nezačala připalovat. Vaříme, dokud nám rýže nezměkne.
  2. Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Ovoce, pokud je potřeba, pokrájíme na menší kousky. Dále si přichystáme formičky nebo jednu větší zapékací mísu a vymažeme máslem. Stejně tak si zatím připravíme i vejce - oddělíme žloutky od bílků, z kterých vyšleháme sníh. Můžeme začít rozpalovat troubu na 180 stupňů.
  3. Rýžová kaše nám pomalu houstne. Jakmile je rýže měkká, odstavíme z plotny a kaši osladíme javorovým sirupem, přidáme špetku soli a můžeme ozvláštnit skořicí a vanilkou. Kaši pravidelně promícháváme, aby nám vychladla.
  4. Do vychladlé směsi lehce vmícháme žloutky a poté i ušlehaný sníh.
  5. Hotovou rýžovou kaši postupně vrstvíme do vymazané formy střídavě s ovocem. Navrch můžeme nasypat třtinový cukr, který nám pak v troubě udělá křupavou krustu. Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme pozvolna asi 30 minut (pokud je střed rýžového nákypu stále měkký, pečeme ještě chvíli).
Poznámky k receptu