Celozrnné palačinky ze špaldové mouky

Také si rádi pochutnáváte na palačinkách, ale bojíte se toho, že budete hřešit jídlem z bílé mouky s vysokým glykemickým indexem? Zkuste tedy zdravější náhradu s celozrnnou špaldovou moukou, která je bohatší na minerály a bílkoviny. Díky mletí celého zrna obsahuje mouka více vitaminů, vlákniny a zdravých tuků. Celozrnná mouka s vyšším obsahem komplexních sacharidů dodá tělu energii na delší dobu než mouka bílá. Hotové celozrnné palačinky můžete mazat dle chuti marmeládou, arašídovým máslem, proteinelou, medem nebo sladkým sirupem. Fantazií se meze nekladou.

TIP: Pro zvýšení obsahu bílkovin můžete využít některé z hotových směsí na přípravu chutných proteinových palačinek.

Doporučené suroviny

 

Celozrnné palačinky ze špaldové mouky
Porce Doba přípravy
15ks 5minut
Doba vaření
30minut
Porce Doba přípravy
15ks 5minut
Doba vaření
30minut
Suroviny
  • 2ks vejce
  • 400ml mléko
  • 7pol. lžic celozrnná špaldová mouka
  • 2lžíce med nebo třtinový cukr
  • sůl
Pokyny
  1. Mléko, vejce, cukr a špetku soli spolu smícháme v míse (nebo šejkru). Postupně přidáváme mouku a důkladně mícháme tak, aby v těstu nevznikaly hrudky nerozmíchané mouky. Ze vzniklého těsta, které by mělo být husté avšak tekuté, smažíme tenké palačinky. Pro lepší otáčení na pánvi můžeme použít trošku másla nebo kokosového oleje, kterým pánev potřeme.
Poznámky k receptu