Čočkový salát je skvělý, jednoduchý, a především výživný k večeři nebo svačině. Doba přípravy je přibližně 20 minut. Salát je vhodný pro doplnění sacharidů a bílkovin po tréninku.
Čočkový salát s medovo-hořčičnou zálivkou
Porce | Doba přípravy |
4osoby | 20minut |
Doba vaření |
2hodiny |
|
|
Suroviny
- 200g čočka
- 50g zelené fazolky
- 1ks mrkev
- 0,5ks cibule
- 50g cherry rajčata
- 40g baby špenátnebo dle chuti polníček, rukola...
- 1lžíce máslo
- 1ks bobkový list
Na zálivku
- 2lžíce med
- 2lžíce plnotučná hořčice
- 1lžíce kremžská hořčice
- 2lžíce červený vinný ocetdle chuti je možné nahradit octem balsamiko
- sůl, pepřdle chuti
- 2lžíce extra virgin olivový olej
Pokyny
- Čočku uvaříme s bobkovým listem a lžící másla do měkka. Doba vaření je přibližně 2 hodiny. Dobu vaření můžeme případně zkrátit tak, že ji necháme přes noc namočenou v teplé vodě.
- Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme ostatní suroviny. Mrkev nastrouháme, na jemno nakrájíme krátce povařené zelené fazolky, cherry rajčata, zlehka orestovanou cibulku a na jemné kousky natrhaný baby špenát špenát (případně dle chuti rukolu či polníček).
- V hrníčku si připravíme zálivku na salát. Rozpuštěný med, plnotučnou a kremžskou hořčici, červený vinný ocet (ocet balsamiko) a olivový olej důkladně smícháme. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
- V posledním kroku všechny nakrájené suroviny smícháme s vychladlou čočkou a přelijeme zálivkou. Vše ještě jednou důkladně promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.