Čočkový salát s medovo-hořčičnou zálivkou

Čočkový salát je skvělý, jednoduchý, a především výživný k večeři nebo svačině. Doba přípravy je přibližně 20 minut. Salát je vhodný pro doplnění sacharidů a bílkovin po tréninku.

Čočkový salát s medovo-hořčičnou zálivkou
Porce Doba přípravy
4osoby 20minut
Doba vaření
2hodiny
Porce Doba přípravy
4osoby 20minut
Doba vaření
2hodiny
Suroviny
  • 200g čočka
  • 50g zelené fazolky
  • 1ks mrkev
  • 0,5ks cibule
  • 50g cherry rajčata
  • 40g baby špenátnebo dle chuti polníček, rukola...
  • 1lžíce máslo
  • 1ks bobkový list
Na zálivku
  • 2lžíce med
  • 2lžíce plnotučná hořčice
  • 1lžíce kremžská hořčice
  • 2lžíce červený vinný ocetdle chuti je možné nahradit octem balsamiko
  • sůl, pepřdle chuti
  • 2lžíce extra virgin olivový olej
Pokyny
  1. Čočku uvaříme s bobkovým listem a lžící másla do měkka. Doba vaření je přibližně 2 hodiny. Dobu vaření můžeme případně zkrátit tak, že ji necháme přes noc namočenou v teplé vodě.
  2. Mezitím, co se čočka vaří, si připravíme ostatní suroviny. Mrkev nastrouháme, na jemno nakrájíme krátce povařené zelené fazolky, cherry rajčata, zlehka orestovanou cibulku a na jemné kousky natrhaný baby špenát špenát (případně dle chuti rukolu či polníček).
  3. V hrníčku si připravíme zálivku na salát. Rozpuštěný med, plnotučnou a kremžskou hořčici, červený vinný ocet (ocet balsamiko) a olivový olej důkladně smícháme. Dle chuti přidáme sůl a pepř.
  4. V posledním kroku všechny nakrájené suroviny smícháme s vychladlou čočkou a přelijeme zálivkou. Vše ještě jednou důkladně promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.
Poznámky k receptu

salat-z-cocky