Noky ze špaldové mouky se švestkovým pyré

Celozrnné noky ze špaldové mouky se švestkovým pyré jsou skvělým obědem pro milovníky sladkých jídel. Díky použití celozrnné mouky nemusíte mít strach z toho, že zhřešíte velkým množstvím rychlých sacharidů. Celozrnná mouka obsahuje vyšší množství vlákniny, zdravých tuků a dalších živin a díky tomu je vhodná jako náhrada bílé mouky při snahách o zdravé stravování. Pokud vše osladíte přírodním sladidlem – např. stévií, můžete mít ještě o trošku čistší svědomí, že jste se najedli zdravě. Dobrou chuť…:-)

Noky ze špaldové mouky se švestkovým pyré
Porce Doba přípravy
2osoby 30minut
Doba vaření
30minut
Porce Doba přípravy
2osoby 30minut
Doba vaření
30minut
Suroviny
Na celozrnné noky
  • 5pol. lžic celozrnná špaldová mouka
  • 2ks vejce
  • 2pol. lžíce nízkotučný tvaroh z vaničky
  • 2lžičky přírodní sladidlo
  • špetka sůl
Na švestkové pyré
  • 250g vypeckované švestky
  • 2ks jablko
  • 1lžíce skořice
  • 1pol. lžíce přírodní sladidlotřtinový cukr
Pokyny
Celozrnné noky
  1. Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Hněteme těsto a v případě potřeby postupně přisypáváme mouku a důkladně ji zapracujeme do těsta. Hotové těsto by mělo být tuhé a nelepivé.
  2. Ze vzniklého těsta vyválíme asi 1 cm tlustý váleček, ze kterého ukrajujeme podobně široké noky.
  3. Vytvarované noky vaříme v lehce osolené vroucí vodě po dobu cca 5 minut než noky nevyplavou. Uvařené noky ze špaldové mouky zcedíme a ještě teplé je pomažeme máslem, aby se neslepili.
Na švestkové pyré
  1. Vypeckované švestky a očištěné a nakrájené jablko dáme do středně velkého hrnce, přidáme, cukr, med nebo stévii a lžičku skořice. Záleží jen na vás, jak velké kousky necháte.
  2. Vše za občasného míchání vaříme po dobu 15 minut.
  3. Hotové pyré můžeme rozmixovat, nebo nechat s kusy ovoce. Vše záleží jen na naší chuti. Pro případné zahuštění můžeme přidat lžičku vanilkového pudingu.
Poznámky k receptu