Celozrnné noky ze špaldové mouky se švestkovým pyré jsou skvělým obědem pro milovníky sladkých jídel. Díky použití celozrnné mouky nemusíte mít strach z toho, že zhřešíte velkým množstvím rychlých sacharidů. Celozrnná mouka obsahuje vyšší množství vlákniny, zdravých tuků a dalších živin a díky tomu je vhodná jako náhrada bílé mouky při snahách o zdravé stravování. Pokud vše osladíte přírodním sladidlem – např. stévií, můžete mít ještě o trošku čistší svědomí, že jste se najedli zdravě. Dobrou chuť…:-)
Noky ze špaldové mouky se švestkovým pyré
Porce | Doba přípravy |
2osoby | 30minut |
Doba vaření |
30minut |
|
|
Suroviny
Na celozrnné noky
- 5pol. lžic celozrnná špaldová mouka
- 2ks vejce
- 2pol. lžíce nízkotučný tvaroh z vaničky
- 2lžičky přírodní sladidlo
- špetka sůl
Na švestkové pyré
- 250g vypeckované švestky
- 2ks jablko
- 1lžíce skořice
- 1pol. lžíce přírodní sladidlotřtinový cukr
Pokyny
Celozrnné noky
- Všechny suroviny dáme do mísy a důkladně promícháme. Hněteme těsto a v případě potřeby postupně přisypáváme mouku a důkladně ji zapracujeme do těsta. Hotové těsto by mělo být tuhé a nelepivé.
- Ze vzniklého těsta vyválíme asi 1 cm tlustý váleček, ze kterého ukrajujeme podobně široké noky.
- Vytvarované noky vaříme v lehce osolené vroucí vodě po dobu cca 5 minut než noky nevyplavou. Uvařené noky ze špaldové mouky zcedíme a ještě teplé je pomažeme máslem, aby se neslepili.
Na švestkové pyré
- Vypeckované švestky a očištěné a nakrájené jablko dáme do středně velkého hrnce, přidáme, cukr, med nebo stévii a lžičku skořice. Záleží jen na vás, jak velké kousky necháte.
- Vše za občasného míchání vaříme po dobu 15 minut.
- Hotové pyré můžeme rozmixovat, nebo nechat s kusy ovoce. Vše záleží jen na naší chuti. Pro případné zahuštění můžeme přidat lžičku vanilkového pudingu.